Haspártiaknak

Gyakran olvasgatok sütős-főzős blogokat, mert szívesen próbálok ki új finomságokat, elsősorban sütiket. Azok a receptek a kedvenceim, amikből már elsőre is remeket lehet alkotni, ezek nálam rögtön bekerülnek az ELRONTHATATLAN kategóriába. Többnyire egyszerű is az elkészítésük, s ha mégsem, akkor sincs baj, hiszen elronthatatlanok...

Ilyen például a ..

MÁRVÁNYKUGLÓF
Évek óta rendszeresen sütöm, mert mindenki nagyon szereti. 10 perc alatt összedobálom a belevalókat, aztán mehet is a sütőbe - szinte magától készül. Semmi faxni, és mindig tökéletesre sikerül.
Lehet tetszés szerint gazdagítani a tésztáját csokival, aszalt gyümölccsel - nálunk a csak csokis vált be.... vastagon megvajazva....tejjel...
Lássuk tehát:
Géppel keverd össze a következőket:
250 g lágy vaj,
250 g cukor, + vaniliakivonat v. vaniliás cukor,
4 tojás

Majd hozzá
400 g liszt,
1 csipet só,
1 csomag sütőpor,
1 dl tej,
(esetleg egy pici rum)
SOK apróra tört csoki :)

Keverd össze, majd kb. a 3/4-ét pakold bele a kivajazott, zsemlemorzsával megszórt sütőformába. A maradékba mehet egy kis kakópor (csak úgy érzésre), keverd át vele a masszát, majd mehet a világos massza tetejére a formába.
Villával forgasd át, ne óvatoskodj, ettől lesz szép márványos mintája.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 55 percig süsd, s csak kihűlés után borítsd ki és szeleteld!
A tetejét bevonhatod csokival - de az már nem a semmi faxni kategória.. :)





KÜRTŐSKALÁCS




Mindenek előtt szükségünk lesz kiürült sörös dobozokra, ezért csak akkor állj neki, ha van otthon néhány.
Nekem a fél kiló lisztből készült tészta 4 db fél literes és 4 db 3 dl-es dobozra elegendő.

A tésztához kell:
2,5 dl langyos tejben (+ 1 evőkanál cukor) felfuttatott 2,5 dkg friss élesztő
1 egész tojás,
10 dkg margarin
1 kis vaniliakivonat (vagy 1 csomag vaniliás cukor)
50 dkg liszt
1 csipet só

A kéreghez:
cukor + dió / fahéj / mák, stb. keveréke, ki hogy szereti
1 tojás

A tésztát összedolgozzuk, kb. fél órát kelni hagyjuk, majd fél cm vastagra kinyújtjuk és 1-2 ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
Az alufóliával beburkolt és olajjal vékonyan megkent sörösdobozokra a tésztacsíkokat spirál alakban tekerjük fel úgy, hogy kissé fedjék egymást. Ha elkészült egy doboz, kicsit görgesd meg, mint a sodrófát, hogy megtapadjanak egymáson a csíkok. Tojással kend be, majd hempergesd meg a cukros keverékben.
A képen éppen fahéjas kürtőskalácsokat látsz sütés előtti állapotban.


180 C fokra előmelegített sütőben sütőpapírra állítva kb. 25 percig kell sütni, majd 1-2 perces hűlés után a sörösdoboz kihúzható.
Frissen fogyasztva mennyei finom és a gyerekek különösen értékelik, ha hazacsempészel egy kis vásári ízvilágot... :)



HÁZI RÉTES


Bármilyen hihetetlen, a házi rétes - házilag nyújtott tésztával! - elkészítésében semmi őrdőngősség nincs, és akár hiszed, akár nem, neked is elsőre fog sikerülni, ha kipróbálod ezt a receptet!
A kulcskérdés természetesen a tészta, amely a következőkből áll (egy kb. 50 cm-es rúdhoz):

200 g liszt
1 csipet só
105 ml víz
30 ml olaj
1/2 teáskanál ecet

Egy tepsibe 4 rúd fér, tehát 4 ilyen adagot gyúrj össze. Tapasztalatom szerint célszerűbb a négy kis tésztagombóccal dolgozni, mint 1 nagyot 4 felé vágni. A tésztát csak addig kell gyúrni, amíg ruganyos gombóccá össze nem áll. (Előbb megvan, mint gondolnád.) Aztán legalább 6 órát hagyd pihenni, ekkor válik könnyen nyúlóvá a tészta. Ha nem hagysz elég időt neki, nem tudod kellő vékonyságúra nyújtani..

A nyújtás is egyszerű: a tésztagombócot 2 db egymás mellé tett, lisztezett sütőpapíron sodrófával kinyújtod kb. 2 tenyérnyire, aztán a 2 egymás mellé tett, összezárt, felemelt öklödre fekteted és már súlyánál fogva nyúlik is a tészta. Fektesd le a papírra, és még ott is húzkodd meg, míg egy nagy téglalapot nem kapsz.
Mivel a szélek vastagabbak, ollóval vágd le mind a négy oldalát, hogy egyenletesen vékony legyen az egész lap. Ne spórolj, legyen szép szabályos a téglalapod.
Kend meg olajjal, és már mehet is rá a töltelék. Az alján jó 6-8 centit hagyj szabadon, afölé egy hasonlóan széles sávba rakd a tölteléket, majd a sütőpapír segítségével tekerd fel. A végeket vágd le, és hengerítsd bele a tepsibe. Ha már mind a 4 rúd bent van, kend meg bőven olajjal, és 250 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 10-15 percig.


A töltelék lehet gyümölcsös: ilyenkor a cukrozott (+fahéjazott) gyümölcs alá egy réteg zsemlemorzsát szórj az olajozott tésztára, ami felszívhatja a nedvességet, így nem ázik el a rétes.
A túrós töltelékhez a következőket ajánlom: (1 rúdhoz)
150 g túró
1 ek tejföl
1 tojássárgája
3-4 kanál búzadara
5 dkg porcukor
sok reszelt citromhéj
esetleg mazsola

Miután összekeverted a fentieket, a tojásfehérjét verd habbá és forgasd bele a túrókrémbe, s már mehet is a tésztalapra.

A mákos töltelékbe kell (1 rúdhoz):
60 ml tejbe keverj
43g cukrot és melegítsd fel jó forróra.
Öntsd rá 70 g mákra, amibe
cirtom- és narancshájat és
egy fél almát is belereszelsz.


HÁZI KIFLI REGGELIRE


Recept hamarosan..